Ikuti Kami:

Wujud Lagi! Ini 7 Kepercayaan Karut Masih Dipercayai & Diikuti Orang Korea

Wujud Lagi! Ini 7 Kepercayaan Karut Masih Dipercayai & Diikuti Orang Korea

Semua negara semestinya mempunyai kepercayaan masing-masing terhadap sesuatu benda.

Biasanya ‘kepercayaan karut’ ini dimulakan semasa zaman nenek moyang disebabkan beberapa perkara yang difikirkan logik oleh mereka.

Tak boleh buka kipas waktu malam

Kepercayaan buka kipas waktu malam

Mereka percaya bahawa memasang kipas pada waktu malam, di dalam bilik pintu dan tingkapnya tertutup akan mengedarkan ‘udara lama’ yang boleh menyesakkan kita. Disebabkan kepercayaan ini, banyak syarikat pengeluar kipas mula menambah fungsi  pemasa untuk menghentikan kipas daripada berjalan pada waktu malam.

Beri makan kepak kepada pasangan

jangan bagi pasangan makan kepak ayam

Apabila makan ayam goreng Korea bersama pasangan, korang dielakkan daripada memberi mereka bahagian kepak. Ia dipercayai sebagai petanda nasib malang untuk hubungan itu kerana pasangan mungkin kemudiannya akan menjadi tidak setia dan ‘terbang’ pergi.

Jangan bersiul pada waktu malam

Bersiul pada waktu malam telah menjadi sinonim dengan banyak filem seram, dan ini memainkan peranan yang sama dengan kepercayaan orang Korea. Adalah dipercayai bahawa bersiul pada waktu malam akan memanggil syaitan dan roh jahat di sekeliling. Ia dilarang dalam kebanyakan keluarga untuk memastikan rumah sentiasa selamat daripada makhluk jahat.

Jangan basuh rambut pada hari tahun baru

korean basuh rambut semasa tahun baru

Ramai orang akan mengadakan perayaan dan pesta besar pada Hari Tahun Baru untuk meraikan permulaan yang baru. Apabila pulang ke rumah, mereka mungkin mahu mandi air panas untuk menyegarkan diri dan sebelum baring berehat di atas katil selama 12 jam seterusnya.

Walau bagaimanapun, orang Korea percaya bahawa tiada siapa yang harus mencuci rambut mereka pada Hari Tahun Baru kerana ini mungkin menghilangkan semua tuah dan kekayaan mereka untuk tahun hadapan!

Pemberian kasut akan menyebabkan orang lari dari hidup

korean tak bagi hadiah kasut

Mengikut kepercayaan karut Korea, seseorang tidak sepatutnya menghadiahkan pasangan anda sepasang kasut. Jika ada yang berbuat demikian, ia ibarat menggalakkan mereka untuk melarikan diri daripada hidup selama-lamanya.

Jangan bersihkan rumah sebelum berpindah

jangan bersihkan rumah sebelum pindah

Menurut orang Korea, jika korang mula membersihkan rumah sebelum anda berpindah, roh jahat yang berdekatan akan mendapat firasat bahawa korang akan pergi dan tertarik dengan rumah itu. Jadi untuk tidak menarik perhatian mereka, orang Korea tidak digalakkan untuk bersihkan rumah sebelum berpindah.

Elakkan Goyang Kaki

Ia mungkin perkara biasa untuk goyangkan kaki tetapi tidak terlalu agresif. Walau bagaimanapun di Korea, apabila ada yang menggoyangkan kaki di depan khalayak ramai, orang ramai mentafsirkannya seperti mereka mengelak tuah, kemakmuran dan kekayaan daripada seluruh badan. Ia juga dianggap sebagai akhlak yang buruk.

Ada yang masuk akal sebenarnya.

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

Komen

PERHATIAN: Pihak KimchiDaily.my tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KimchiDaily.my juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...