Ikuti Kami:

Jarang Diketahui, Ini Antara Fakta Menarik Tentang Kehidupan Di Korea

Jarang Diketahui, Ini Antara Fakta Menarik Tentang Kehidupan Di Korea

Umum mengetahui bahawa Korea Selatan merupakan negara yang penuh dengan keindahan alam sekitar. Namun begitu, ada beberapa fakta yang pasti boleh mengejutkan korang.

Kali ini KimchiDaily nak kongsikan beberapa fakta menarik tentang budaya di Korea.

Janggut lelaki 

Tidak kira sekemas mana pun janggut korang, ia tetap dianggap kotor dan tidak terawat di Korea Selatan. Jadi, korang perlu bercukur licin jika tidak, korang pasti akan dipandang pelik oleh masyarakat di sana. Mungkin sebab ini tiada idola K-Pop yang menjadikan jambang sebagai fesyen mereka.

Nombor 4 beri ‘bad luck’

nombor 4 di Korea

Nombor 4 dianggap sangat malang di Korea Selatan, kerana perkataan untuk kematian dan empat bunyi serupa dalam bahasa Korea. Ia dipanggil Tetraphobia. Apabila korang menaiki lif, butang untuk tingkat empat selalunya akan ditukarkan kepada F. Ia bukan sahaja nombor tunggal 4, nombor 14 berbunyi seperti masa untuk meninggal dunia dan 44 maksudnya seperti mati dan meninggal dunia dalam bahasa Korea.

Tidak senonoh memakai baju menunjukkan tulang selangka

Di Korea, dikatakan tidak sopan jika memakai baju yang mendedahkan tulang selangka, bahu mahupun belahan badan. Ini adalah larangan yang besar di Korea kerana ia dilihat sebagai menjolok mata dan akan menarik perhatian semua orang yang korang temui. Mungkin di bandar-bandar besar seperti Seoul atau Busan tidak ambil kisah tentang hal ini tetapi tidak di bandar-bandar kecil kerana ia adalah satu pantang larang yang mesti dipatuhi.

Berus gigi dibawa bersama 

jungkook berus gigi

Orang Korea sangat mementingkan kebersihan mulut dan tidak malu untuk memberus gigi di depan khalayak ramai. Kebiasaannya, mereka akan memberus gigi setiap kali selepas makan. Ia mungkin kelihatan agak pelik bagi warganegara lain tetapi boleh difahami kerana kita mungkin akan berinteraksi bersama ramai orang dan memerlukan konfiden yang tinggi.

Pembelajaran yang melampau

Pendidikan di Korea sangat berdaya saing dan masuk ke universiti yang disegani adalah sangat penting untuk semua pelajar sekolah menengah. Kanak-kanak Korea mula bersekolah seawal usia 3 tahun di mana mereka belajar asas matematik, membaca dan menulis serta belajar bahasa Inggeris dan Cina. Sebaik sahaja mereka memulakan sekolah rendah, waktu petang mereka akan dipenuhi dengan akademi selepas sekolah atau dipanggil hagwon.

Sendawa, meludah dan ‘slurping’

tabiat orang korea makan mi

Apabila melancong ke Korea, jangan terkejut apabila orang di sebelah korang sendawa atau kentut dengan kuat. Ini kerana ia adalah tabiat biasa yang dilakukan oleh orang Korea. Selain itu, selalunya mereka akan mengeluarkan bunyi hirupan yang kuat ketika makan mi ataupun minum kopi. Jadi korang janganlah pelik jika makan mi bersama orang Korea.

Tiada pemberian ‘tip’

Berhati-hati apabila korang membayar makanan di Korea Selatan. Pastikan korang membayar jumlah yang tepat dan jangan meninggalkan tip kerana memberi tip kepada kakitangan sering disalah anggap sebagai satu penghinaan. Ini kerana pekerja di sana bergaji tinggi jadi mereka tidak bergantung pada tip untuk mendapatkan duit lebih.

Jangan terkejut kalau benda-benda ini berlaku semasa korang melancong ke Korea.

Korang banyak topik ‘hot’ lain tentang dunia hiburan Korea yang nak dibincangkan? Kongsi lah ‘teh’ dengan kami di forum KimchiDaily 😉

Komen

PERHATIAN: Pihak KimchiDaily.my tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KimchiDaily.my juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...