Ikuti Kami:

Tak Mudah Dapat Kerja, Ini Fakta Unik Budaya Bekerja Di Korea

Tak Mudah Dapat Kerja, Ini Fakta Unik Budaya Bekerja Di Korea

Korea Selatan sangat terkenal dengan budaya yang serba indah.

Setiap negara mempunyai budaya makanan dan seni sendiri, jadi sudah tentu mereka juga mempunyai persekitaran kerja yang berbeza. Budaya kerja Korea Selatan mungkin merupakan salah satu budaya kerja paling unik di dunia.

Struktur hierarki

budaya kerja di Korea Selatan

Budaya Korea Selatan mempunyai struktur hierarki yang jelas di dalamnya. Walaupun mungkin terdapat beberapa kekeliruan kadangkala mengenai kedudukan pekerjaan sebenar, ia sentiasa jelas di mana seseorang itu boleh berada dalam rantai pekerjaan yang sama. Dan jika berada pada kedudukan lebih tinggi, makan ianya lebih baik.

Menjadi newbie di Korea

budaya kerja di Korea Selatan

Apabila seseorang itu merupakan pekerja baru, dia akan dilayan dengan sangat berbeza daripada pekerja lain. Walaupun hanya seorang pekerja baru, dia sangat diharapkan untuk mengambil kira hierarki, melaporkan kembali kepada senior, dan menyesuaikan keadaan. Kadang kala pendapat dia tidak mempunyai nilai yang tinggi bagi pekerja senior.

Perubahan dalam budaya kerja Korea 

budaya kerja di Korea Selatan

Budaya korporat semakin maju dengan pesat. Disebabkan oleh prosedur pemantauan yang ketat untuk penyelia mengekalkan hierarki, banyak tugas termasuk amalan rumit yang mengambil masa untuk diselesaikan. Di samping itu, untuk mengekalkan imej yang positif, penampilan pembentangan dan perniagaan selalunya dinilai lebih tinggi daripada kandungannya.

Akibatnya, masa dan usaha yang berlebihan sering digunakan untuk menjadikan sesuatu kelihatan menarik dan bukannya memastikan ia berfungsi dengan baik. Orang Korea juga dikenali untuk membesar-besarkan beban kerja mereka sebagai tanda  memberi gambaran komitmen dan penglibatan. Walau bagaimanapun, ini mungkin mempunyai banyak kesan negatif terhadap budaya kerja Korea.

Waktu bekerja

budaya kerja di Korea Selatan

Kebanyakan syarikat Korea mempunyai 40 jam setiap minggu kerja, yang merupakan standard di sana tetapi, ia biasanya menjadi sangat meletihkan kerana kebanyakan organisasi memerlukan pekerja mereka bekerja lebih masa.

Walaupun tempat kerja cenderung mempunyai hubungan yang lebih sihat di kalangan Rakan Sekerja. Sistem hierarki memastikan pekerja yang bekerja di syarikat dan wilayah Korea Selatan mengekalkan sikap profesional yang ketat. Budaya Korea juga memastikan persekitaran di pejabat dan hubungan antara pekerja dan rakan sekerja kekal menyenangkan.

Peluang pekerjaan di Korea

budaya kerja di Korea Selatan

Sangat sukar di Korea untuk diterima masuk ke universiti berprestij kerana ujian masuk kolej. Ia adalah ujian asas, dan jika seseorang itu lulus, ia menjadi agak mudah untuk mendapatkan pekerjaan. Hanya ujian kemasukan pertama dan terpenting adalah sukar; universiti yang terima untuk menentukan lebih lanjut untuk jawatan yang layak.

Dua kali setahun di Korea, terdapat masa utama untuk memohon pekerjaan. Ini diatur oleh kebanyakan syarikat terkemuka Korea dan kerajaan. Ia mempunyai banyak peluang untuk generasi muda yang baru menamatkan pengajian dari universiti Korea dan orang lain yang memerlukan pekerjaan.

Budaya Korea ni memang sangat unik!

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

Komen

PERHATIAN: Pihak KimchiDaily.my tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KimchiDaily.my juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...