Ikuti Kami:

Setanding Dengan Idola K-Pop, Ini Kecantikan Standard Perlu Dititikberatkan Lelaki Korea

Setanding Dengan Idola K-Pop, Ini Kecantikan Standard Perlu Dititikberatkan Lelaki Korea

Selama bertahun-tahun, wanita Korea digesa untuk mengikuti kecantikan standard atas beberapa sebab: mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapatkan pekerjaan, dan juga untuk mengelak daripada dibuli.

Korea Selatan mempunyai standard kecantikan yang tinggi bukan sahaja untuk wanita tetapi untuk lelaki juga.

Kulit Licin & Pucat

kulit licin lelaki korea

Kulit licin dan pucat pada masa lalu melambangkan kekayaan dan kuasa kerana orang yang berkulit sawo matang dianggap sebagai orang biasa kerana mereka bekerja di bawah matahari. Selama bertahun-tahun, orang Korea mengidamkan untuk memiliki kulit pucat kerana ia menjadi aset seseorang untuk ‘kelihatan cantik’ dalam masyarakat. Oleh itu, ia juga menjadi salah satu piawaian kecantikan untuk lelaki dan wanita sehingga hari ini.

Jadi, untuk mendapatkan kulit yang sempurna, kebanyakan lelaki Korea melabur dalam produk penjagaan kulit dan solek. Malah, lelaki Korea adalah lelaki yang berbelanja terbesar di dunia untuk produk kecantikan, malah ada yang pergi untuk rawatan kecantikan. Mereka juga menjalani diet dan gaya hidup yang sihat untuk mengekalkan kulit yang bersih, licin dan cerah.

Bentuk Muka Kecil

Bentuk muka V

Lelaki dan wanita Korea menggunakan kaedah yang berbeza untuk mencapai bahagian muka yang sempurna. Untuk menjadikan wajah mereka kelihatan lebih kecil, mereka menggunakan garis V yang tajam dan dagu runcing. Apabila mengambil gambar, mereka akan pusingkan kepala sehingga mereka menemui sudut yang baik.

Satu lagi cara untuk mendapatkan ilusi wajah yang lebih kecil adalah melalui kontur. Mereka menggunakan alat solek  supaya kelihatan langsing. Malah ada yang melalui prosedur pembedahan di mana rahang dibedah untuk menampakkan wajah kecil.

Mempunyai Kelopak Mata

kelopak mata orang Korea

Memandangkan orang Korea mempunyai mata kecil semula jadi, lelaki Korea sanggup menjalani prosedur pembedahan untuk meningkatkan kecantikan mata mereka. Pembedahan kelopak mata telah menjadi perkara biasa di Korea Selatan dan pilihan yang lebih baik daripada menggunakan pita, gam kelopak mata atau alat solek untuk mencipta kelopak mata berganda.

Malah ia menjadi hadiah pengijazahan yang biasa untuk remaja kerana ia membantu meningkatkan keyakinan diri mereka apabila masuk fasa dewasa.

Bibir Menawan

perfect bibir Jin BTS

Wajah lelaki Korea yang ideal tidak akan lengkap tanpa bibir yang ‘berbentuk ceri’. Istilah ini popular di Korea Selatan kerana ia mentakrifkan bentuk bibir yang sempurna yang ditegaskan oleh kecantikan standard lelaki Korea.

Bibir mereka sepatutnya kelihatan volum pada bahagian tengah dan bawah untuk memberikan rupa seperti ceri. Ia boleh dilakukan dengan alat solek, tetapi ada yang mendapatkan pembedahan plastik bibir untuk menjadikannya kelihatan lebih semula jadi.

Jin BTS ialah contoh terbaik bagi lelaki Korea dengan bibir yang kelihatan sempurna. Dia juga dianggap sebagai salah seorang idola lelaki Korea dengan bibir paling seksi.

Tinggi 180cm 

tinggi lelaki korea

Mempunyai ketinggian yang tinggi adalah satu lagi kelebihan sosial. Mereka yang mempunyai ketinggian pendek mungkin kelihatan comel kepada orang dari negara lain, tetapi malangnya di Korea Selatan, seseorang yang mempunyai ketinggian pendek boleh menjadi mangsa ‘heightism’ atau diskriminasi ketinggian daripada masyarakat.

Selain itu, lelaki tinggi dianggap menarik secara visual. Seorang lelaki Korea hendaklah sekurang-kurangnya 180cm tinggi agar sesuai dengan standard kecantikan. Oleh itu, kebanyakan lelaki Korea mengambil suntikan hormon atau suplemen tanpa preskripsi untuk menjadi lebih tinggi.

Kalau ada semua ni auto tertukar dengan idola…

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

Komen

PERHATIAN: Pihak KimchiDaily.my tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KimchiDaily.my juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...