Utama K-Pop Peminat Kesal, Ini 5 Muzik Video K-Pop Telah Diharamkan Kerana ‘Terlalu Seksual’

Peminat Kesal, Ini 5 Muzik Video K-Pop Telah Diharamkan Kerana ‘Terlalu Seksual’

lagu kpop diharamkan

Tiada yang sempurna dalam dunia ni.

Perkongsian KimchiDaily kali ini ialah tentang muzik video K-Pop yang dianggap terlalu seksual hingga dibanned oleh orang ramai.

Jay Park ft Ugly Duck – Mommae

Untuk lagu ini, Jay Park menggunakan kaedah penggoda video yang genius untuk menarik minat orang ramai menonton muzik video terbabit. Dalam muzik video ini, terdapat gadis-gadis yang hanya memakai thong dan lelaki dikelilingi oleh sebilangan gadis di atas katil. Malangnya, disebabkan rating 19+, muzik video ‘Mommae’ juga tidak dapat mendapat kelulusan untuk disiarkan secara umum daripada pegawai penyiaran.

Fiestar – One More

Lirik lagu untuk lagu ini diharamkan kerana wakil stesen penyiaran tidak selesa dengan maksudnya yang terlalu seksual. Kumpulan itu digesa untuk menyemak semula lirik. Alasan di sebalik larangannya adalah lirik yang merujuk kepada ‘threesome’.

Walaupun lagu itu melepasi ulasan awal tiga stesen penyiaran utama (SBS, MBC dan KBS), kontroversi timbul apabila pendengar ‘One More’ mula menghantar aduan mereka mengatakan lagu ini tidak sesuai untuk didengari oleh semua orang terutama sekali remaja.

Lee Hyori – Chiti Chiti Bang Bang

‘Chitty Chitty Bang Bang’ berada dalam bot yang sama dengan lagu ‘GENTLEMAN’ yang dinyanyikan oleh PSY. Lagu itu diharamkan oleh Kementerian Kesaksamaan Gender dan Keluarga kerana muzik video itu memaparkan banyak pelanggaran lalu lintas. Walaupun video itu menunjukkan penyanyi memandu tanpa tali pinggang keledar, menari di atas bas dan menari di jalanan, jalan yang digunakan telah ditutup hanya untuk muzik video ini supaya tiada siapa yang berada dalam bahaya.

Gary ft Crush – Shower Later

Walaupun imejnya di dalam “Running Man” sangat baik dan kelakar , ‘Shower Later’ yang dinyanyikan oleh Gary menunjukkan sisi gelap dirinya. Dalam muzik video itu, korang boleh melihat Gary membantu dua gadis, yang bermain jungkat-jungkit sambil menghisap popsikel. Muzik video itu telah diharamkan kerana kandungan matang dan mempunyai ungkapan yang tidak sesuai untuk ditayangkan.

BIGBANG – Bae Bae

Lagu ‘Bae Bae’ dari kumpulan lelaki popular ini juga tersenarai di antara lagu yang diharamkan. Hal ini kerana, terdapat beberapa babak yang kurang menyenangkan untuk ditayangkan buat penonton di televisyen. Namun menurut YG Entertainment, ianya dianggap perkara biasa buat kumpulan itu, kerana kesemua ahli sudah mencecah umur 20-an.

Hmm…

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

SUMBERYouTube
Loading...