Ikuti Kami:

Kegembiraan Bertukar Menjadi Tragedi Menyayat Hati, Ini Kisah Kehilangan 5 Kawan Baik

Kegembiraan Bertukar Menjadi Tragedi Menyayat Hati, Ini Kisah Kehilangan 5 Kawan Baik

Lebih 20 tahun lalu, lima budak lelaki hilang ketika mencari telur salamander di Daegu. Kanak-kanak lelaki itu diberi gelaran sebagai sebagai ‘Frog Boys’ dan mereka kali terakhir dilihat menuju ke Dalseo di pinggir barat Daegu.

Hasil siasatan kes ini menghasilkan banyak teori tetapi suspek sebenar tidak pernah ditemui. Lebih 3 dekad kemudian, kes ‘Frog Boys’ masih dalam siasatan dan tidak selesai kerana masih tidak menemui suspek.

Kronologi

Kejadian ini berlaku pada 26 Mac 1991, di mana pada ketika itu Korea Selatan sedang mengadakan pilihan raya kebangsaan dan kelima-lima mangsa tinggal di kampung yang sama.

Pada hari kehilangan mereka tiada bezanya dengan hari-hari lain. Mereka memberitahu ibu bapa bahawa mereka akan keluar bermain dan seorang jiran diberitahu bahawa lima sekawan ini sedang mencari telur salamander. Jadi diandaikan mereka akan ke sungai di Gunung Wayong, satu-satunya tempat yang sesuai untuk mencari telur tersebut.

frog boys hilang di korea selatan

Mereka keluar dari rumah kira-kira jam 9 pagi pada pagi dan sekitar jam 1 petang barulah ibu bapa mereka mula risau. Tiada seorang pun daripada budak-budak itu muncul untuk menyertai pelajaran taekwando mereka. Hari semakin larut dan tiada seorang pun daripada mereka pulang ke rumah. Menurut ibu bapa, lima kanak-kanak ini tidak pernah sekali ingkar akan perintah untuk menyertai kelas taekwando dan ia mula menjadi pelik kerana mereka tidak muncul pada hari kejadian.

Kesalahan pihak polis

Apabila keluarga kanak-kanak lelaki itu menyedari bahawa mereka hilang, ibu bapa melaporkan kebimbangan mereka kepada pihak polis, dan di sinilah kesilapan bermula.

Polis tidak mengambil serius tentang kehilangan itu kerana ada risalah yang menunjukkan budak lelaki itu hilang. Bagaimanapun, polis mengedarkan semula risalah, menukar penerangan kepada orang ramai bahawa mereka berlima telah melarikan diri.

kanak-kanak hilang

Selama tiga tahun, kesemua lima bapa kanak-kanak terbabit berhenti kerja dan mengembara ke seluruh Korea, mengedarkan risalah dan mengumpul petunjuk untuk mencari anak mereka yang hilang. Mereka hanya kembali bekerja kerana terpaksa melangsaikan hutang besar yang ditanggung.

Liputan media

Walaupun berita mengenai lima budak lelaki itu membimbangkan, pihak media tidak membuat liputan walaupun setelah lima hari selepas budak-budak itu gagal pulang ke rumah.

frog boys hilang di korea selatan

Menurut Korea Joong Ang Daily, presiden Korea Selatan, Presiden Roh Tae-woo (pada ketika itu), melakukan pencarian besar-besaran dengan menghantar pasukan polis seramai 300,000 dan mengendalikan pusat siasatan khas untuk mencari budak-budak itu. Mereka mencari di takungan, saluran air pengairan, terminal bas dan stesen bas di seluruh negara.

Pelbagai kaedah dilakukan untuk menjejaki mangsa tetapi semuanya tidak berhasil. Pada September 1996, liputan kehilangan ini menarik perhatian Kim Ga-won, seorang Korea-Amerika dari bidang psikologi jenayah. Dia memberitahu bahawa dia dapat mengenal pasti suspek. Dia juga memberi kenyataan tanpa sebarang bukti dan mengatakan bahawa kelima-lima budak lelaki itu dikebumikan di bawah rumah suspek yang dia mengesyaki.

frog boys hilang di korea selatan

Dan itu sahaja yang diperlukan untuk polis percaya dengan kenyataan Kim Ga-won dan mendapatkan jengkaut besar untuk menggali tapak rumah suspek. Namun sangkaan Kim Ga-won ternyata salah sama sekali kerana tiada mayat ditemui.

Mayat dijumpai

Pada 26 September 2002, mayat kanak-kanak lelaki itu ditemui berhampiran tempat mereka pergi mencari salamander, dengan beberapa bukti menunjukkan tanda-tanda trauma tumpul pada mayat. Mayat ditemui dalam keadaan terikat, pakaian mereka ditanggalkan serta lebih mengejutkan, mayat lima sekawan itu telah ditemui kurang daripada satu batu dari rumah mereka.

Di samping itu, selepas pemeriksaan forensik menyeluruh dilakukan, penyiasat menemui kerosakan tengkorak yang serius pada kepala tiga kanak-kanak lelaki serta, seorang budak lelaki ditembak di kepala. Penyelidik menemui peluru yang tidak dihabiskan di tempat kejadian, bersimpul dalam pakaian mereka.

frog boys hilang di korea selatan

Akhirnya, teori yang paling logik boleh difikirkan ialah mungkin ada seseorang dari pangkalan tentera Korea, sama ada secara tidak sengaja atau sengaja telah membunuh kanak-kanak itu.

Pengakhiran

Malangnya, tiada siapa tahu apa yang menyebabkan kematian lima kawan baik itu dan terdapat lebih banyak soalan daripada jawapan selepas budak–budak lelaki itu ditemui. Bagaimanapun, ianya jelas bahawa budak-budak itu tidak melarikan diri atau mati akibat hipotermia seperti yang difikirkan oleh pihak polis.

Walaupun pelbagai teori dikeluarkan, pihak polis tetap gagal menyelesaikan pembunuhan itu. Buat masa ini, misteri ‘Frog Boys’ kekal sebagai salah satu kes yang paling terkenal dalam sejarah jenayah Korea Selatan.

Semoga ada pengajaran daripada kes ini.

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

Komen

PERHATIAN: Pihak KimchiDaily.my tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KimchiDaily.my juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...