Ikuti Kami:

Elak Kejadian Tidak Diingini Berlaku Lagi, Ini Inisiatif Baru Kerajaan Korea Kepada Pejalan Kaki

Elak Kejadian Tidak Diingini Berlaku Lagi, Ini Inisiatif Baru Kerajaan Korea Kepada Pejalan Kaki

Sebelum ini telah ramai orang tidak bersalah yang telah menjadi mangsa kematian di atas jalan raya. Di antara mereka ialah pejalan kaki yang tiada kenderaan untuk digunakan.

Pada awal tahun ini, terdapat beberapa peraturan jalan raya yang telah dipinda untuk menjadikan pejalan kaki lebih selamat.

Peraturan jalan raya baru oleh kerjaan Korea

Kenderaan terpaksa berhenti sepenuhnya jika terdapat persimpangan pejalan kaki, sebelum membelok ke kanan, walaupun lampu merah. Kini, terdapat perubahan tambahan pada Akta Trafik Jalan Raya yang akan berkuat kuasa bulan ini yang akan menjadikan jalan raya kita lebih mesra pejalan kaki.

Peraturan baharu bermakna definisi pejalan kaki akan merangkumi kenderaan permainan kanak-kanak, kereta tolak tangan dan basikal yang ditolak dan bukannya ditunggang. Pada masa yang sama, pejalan kaki akan mendapat laluan tersendiri. Sebelum ini, pejalan kaki terpaksa berjalan di tepi jalan tanpa laluan khas kerana mengambil kira keselamatan mereka sendiri.

Tetapi kini, mereka akan dapat berjalan di tengah jalan yang tidak mempunyai lorong kenderaan yang berasingan. Jika kereta secara tidak munasabah melepasi pejalan kaki atau mendatangkan bahaya kepada pejalan kaki, akan dikenakan denda RM 138.56  hingga RM 173.20 bergantung kepada kenderaan yang dipakai. Selain itu, zon selamat untuk kanak-kanak dan orang tua telah diperluaskan dan kereta mesti berhenti sebelum zon kanak-kanak serta perlu memandu perlahan-lahan walaupun tiada lampu isyarat.

Lampu isyarat unik 

lampu laluan pejalan kaki di Korea

Lampu isyarat ini ditanam di bawah tanah bagi meningkatkan keselamatan pejalan kaki yang terlalu fokus pada telefon pintar mereka. Hampir 1,200 sistem isyarat trafik lintasan dalam tanah sedang beroperasi.

Dipasang di atas tanah di kaki lintasan pejalan kaki, lampu isyarat LED tambahan direka untuk membimbing pejalan kaki yang terganggu oleh telefon pintar mereka, yang dipanggil “zombi telefon pintar.”

lampu laluan pejalan kaki di Korea

Kerajaan membuat sistem lampu isyarat dalam tanah sedemikian untuk menangani bahaya keselamatan lalu lintas yang semakin meningkat dihadapi oleh “zombi telefon pintar”. Ada yang mengadu tentang silau pada waktu malam, tetapi sistem itu telah diterima secara positif di seluruh bandar, terutamanya di kawasan zon sekolah.

Lebih selamat…

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

Komen

PERHATIAN: Pihak KimchiDaily.my tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KimchiDaily.my juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...