Selamat Ulang Tahun Ke-37! Bukan Saja Penghibur, Lee Kwangsoo Juga Pernah Berlakon Dalam 10 Naskhah Ini

lee kwangsoo drama dan filem

Selamat ulang tahun yang ke-37 Lee Kwang-soo!

Pada 14 Julai hari ini, Lee Kwang-soo telah menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-37. Sempena meraikan hari gembira pelakon dan penghibur kegemaran ramai itu, Kimchi Daily ingin berkongsi antara 10 naskhah lakonan Lee Kwang-soo yang semua orang harus tonton.

Jom lihat senarai di bawah!

1. THE SOUND OF YOUR HEART (2016)

the sound of your heart

“The Sound of Your Heart” ialah siri berdasarkan webtoon popular di Korea Selatan. Ia menceritakan tentang watak Lee Kwang-soo sebagai Cho Seok, seorang penulis komik yang bercita-cita tinggi, dan keluarganya yang pelik.

2. SINKHOLE (2021)

sinkhole

“Sinkhole” ialah filem bencana komedi sentimental yang mempunyai bahagian kepuasannya yang tersendiri. Berpangkalan di Seoul, ibu negara Korea Selatan, filem ini mengisahkan tentang segelintir orang yang terperangkap di blok kediaman, yang jatuh ke dalam lubang benam akibat hujan lebat, dan menceritakan kisah bagaimana mereka boleh bertahan. Selain Lee Kwang-soo, filem ini turut dibintangi Park Dong-won, Yeong-I, Jung Man-soo dan ramai lagi.

3. IT’S OKAY THAT’S LOVE (2014)

it's okay that's love

“It’s Okay That’s Love” ialah drama bersiri popular yang mengikuti kisah cinta antara pakar psikiatri bernama Ji Hae-soo (Gong Hyo-jin) dan seorang pengarang yang menghidap skizofrenia bernama Jang Jae-yeol (Jo In-sung). Lee Kwang-soo berperan sebagai Park Soo-kwang, yang bekerja sebagai pelayan di kafe. Dia mempunyai sindrom ‘Tourette’, dan semasa serangan paniknya, rakan serumahnya sering menenangkannya. Di sebalik keperibadiannya yang ceria, cintanya sering ditolak oleh wanita, menyebabkan dia percaya dia tidak bernasib baik dalam percintaan.

4. THE PIRATES: THE LAST ROYAL TREASURE (2022)

lee kwangsoo the pirates

“The Pirates: The Last Royal Treasure” membawa kisah pengembaraan sekumpulan lanun yang berkumpul di lautan luas bagi menjadi pemilik kepada harta karun diraja yang tiba-tiba lenyap tanpa jejak. Lee Kwang-soo membawa watak sebagai Mak Yi, salah seorang ahli lanun yang mencari harta karun. Ianya turut dibintangi oleh Han Hyo-joo, Kang Ha-neul, Oh Se-hun dan ramai lagi.

5. ENTOURAGE (2016)

lee kwangsoo entourage

“Entourage” ialah siri televisyen yang dibintangi oleh Cho Jin-woong, Seo Kang-joon, Lee Kwang-soo, Park Jung-min dan Lee Dong-hwi. Ia adalah drama komedi ‘hitam’ tentang kehidupan dalam industri hiburan, berdasarkan siri televisyen Amerika dengan nama yang sama.

6. A YEAR-END MEDLEY (2021)

a year end medley

“A Year-End Medley” ialah sebuah filem komedi romantis yang dibintangi oleh Han Ji-min, Lee Dong-wook, Kang Ha-neul, Lee Kwang-soo, Yoon-A dan ramai lagi. Filem ini menggambarkan kisah pelanggan yang mengunjungi hotel ‘Emross’ dengan cerita mereka sendiri, ketika mereka membuat hubungan mereka sendiri dengan cara tersendiri. Lee Kwang-soo membawa peranan sebagai Sang-hoon iaitu seorang pengurus yang bekerja untuk artis popular.

7. LIVE (2018)

lee kwangsoo live

“Live” ialah drama yang mengikuti kisah sepasukan pegawai polis di Korea Selatan yang mengharungi beberapa pasang surut dalam kehidupan mereka sambil cuba menyelesaikan kes. Ianya diterajui Jung Yu-mi, Lee Kwang-soo, Bae Sung-woo dan ramai lagi. Lee Kwang-soo membawa watak sebagai Yeom Sang-soo, yang bekerja sebagai pelatih di sebuah syarikat air. Dia mahu menjadi pekerja sepenuh masa di sana dan bekerja keras, malah membeli saham di syarikat itu. Sang-soo berasa sedih apabila mengetahui bahawa syarikat itu adalah penipuan. Dia kemudian melihat notis pengumuman peperiksaan untuk menjadi pegawai polis dan memutuskan untuk menjadi pegawai polis.

8. THE KILLER’S SHOPPING LIST (2022)

the killer's shopping list

“The Killer’s Shopping List” membawa kisah yang berlaku apabila satu mayat misteri dijumpai berdekatan sebuah flat di pinggiran Seoul. Kisah misteri dan komedi bermula dengan sekeping resit pasar raya sebagai satu-satunya bukti kepada insiden itu. Dalam siri ini, Lee Kwang-soo membawa watak sebagai Dae-sung, seorang yang genius kerana mempunyai daya ingatan yang kuat. Bahkan dia mampu menangkap seorang penipu di pasaraya milik ibunya hasil daripada kebolehannya itu pada tahun 1996.

9. INSEPARABLE BROS (2019)

inseparable bros

“Inseparable Bros” ialah filem yang mengikuti kisah Se-ha (Shin Ha-kyun) dan Dong-goo (Lee Kwang-soo) yang bukanlah adik beradik yang mempunyai pertalian darah, tetapi mereka sudah seperti adik beradik sebenar sejak 20 tahun yang lalu. Se-ha pintar, tetapi dia mempunyai kecacatan fizikal. Dong-goo tidak begitu pintar, tetapi dia berada dalam keadaan fizikal yang sangat baik. Kedua-dua lelaki ini bertemu dengan Mi-hyun (Esom). Dia adalah satu-satunya orang yang melayan mereka tanpa prejudis. Mi-hyun membantu mereka keluar ke dunia.

10. CONFESSION (2014)

lee kwangsoo confession

“Confession” ialah filem yang menceritakan tentang tiga lelaki yang berkawan sejak zaman persekolahan lagi. Mereka melakukan sesuatu, percaya ia adalah baik, tetapi perbuatan itu menghubungkan mereka dengan jenayah dan persahabatan mereka berakhir. Dalam filem ini, Lee Kwang-soo akan menghidupkan watak Min-soo yang menjalankan perniagaan kecil-kecilan. Dia bergantung pada dua kawan baiknya seperti keluarga. Ianya turut diterajui Ji Sung dan Ju Ji-hoon.

Jadi, korang pernah tonton Lee Kwang-soo berlakon dalam naskhah yang mana?

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

Leave a Reply