“Saya Alami Kebimbangan Melampau, Insomnia, Bulimia..” – Lepas 11 Tahun, Jang Jaein Dedah Kisah Serangan Seksual

jang jaein diserang secara seksual

Selepas 11 tahun mendiamkan diri, penyanyi Jang Jae-in mendedahkan kisah silam di mana dia merupakan mangsa serangan seksual selain menyebabkan wanita itu mengalami pelbagai masalah kesihatan mental.

Kisah itu dikongsi menerusi laman Instagram rasminya,

Meraikan rakaman yang sudah selesai untuk album ini yang mengambil masa panjang dan keadaan saya yang kian membaik selepas menerima terapi secara konsisten. Saya mengambil 11 tahun untuk menceritakan kisah ini.

Saya mengalami episod pertama sawan semasa berusia 17 tahun dan setahun kemudiannya, saya mula menghadapi masalah kebimbangan melampau, sesak nafas, insomnia, anoreksia dan bulimia kerana satu kejadian yang tidak mampu saya ceritakan. (Sesiapa yang pernah mengalami perkara yang sama, pasti akan faham apa yang saya maksudkan dan mereka juga telah melalui masa yang sukar.)

Walaupun saya ada memberitahu bahawa saya kini sedang mendapatkan terapi, agak susah untuk berjumpa dengan pakar yang sesuai dengan saya dan saya tidak dapat lagi menerima rawatan kerana perbuatan melawat ke hospital merupakan sesuatu yang dipandang negatif pada ketika itu.

Bukan itu sahaja, persekitaran di mana saya membesar juga memberikan impak yang besar kepada simptom ini. (Maafkan saya ibu! Tapi awak tahu saya memang nekad mahu menjadi penyanyi.)

Apabila memasuki usia 20-an, saya berharap agar umur 24 sehingga ke 29 tahun akan membuatkan saya lebih gembira. Walaubagaimanapun, perkara itu tak menjadi meskipun saya sudah melakukan sesuatu untuk mencapainya.

Walaupun saya cuba untuk bersangka baik, dan hidup dengan lebih berdedikasi, sakit di hati ini terus membuatkan saya musnah. Sebab itu saya membesar dengan sakit untuk jangka masa yang panjang dan sepertinya ia sudah jadi sebahagian daripada saya sejak kebelakangan ini.

Pertama sekali, saya lepaskan terus perkataan ‘bahagia’.

Kedua, saya akui saya menjalani kehidupan di mana saya tidak mempunyai pilihan tetapi terus terikat kepada diri saya yang rendah keyakinan diri.

Paling utama, saya mengambil ubatan sepanjang setahun lamanya.

Namun banyak simptom saya sudah semakin membaik (Dahulu, saya tak suka ubatan dan hanya mengambilnya selama 3 bulan paling lama.)

Saya merancang untuk album ini sejak berusia 18 tahun dan saya membuat keputusan untuk menceritakan kisah ini sejujurnya dan saya menjadi kuat apabila melihat orang lain turut melakukan perkara yang sama. Semasa muda, saya akan bertahan dengan melihat penyanyi menyanyi selepas melangkaui apa yang saya lalui, dan juga apa yang mereka lalui.

Seperti saya mendapat keberanian pada masa lepas, jikalau saya dapat menonjolkan kekuatan tersebut kepada orang lain, bukankah apa yang saya lalui menjadi lebih bermakna? Dengan fikiran sebegitu, saya berjaya menguatkan diri dalam situasi yang buruk. Sekarang ini juga, saya akan gembira sekiranya dapat memberikan kekuatan kepada orang lain.

Saya risau sekiranya entri pertama ini terlalu panjang. Jikalau anda membacanya sampai habis, terima kasih. Perkara yang paling saya pandai lakukan ialah bercerita. Jadi saya cuba merungkai kisah ini sedikit demi sedikit menerusi album ini. Ini adalah sesuatu yang peribadi tetapi kesakitan dan kebimbangan orang lain adalah dekat dengan anda sebenarnya.

 

View this post on Instagram

 

오늘 참 오래된 앨범의 녹음을 끝낸 기념, 밤잠처럼 꾸준히 다닌 심리치료의 호전 기념! 글을 남겨요.😃 이 이야기를 꺼내기까지 11년이 걸렸네요. 저의 첫 발작은 17살 때였고, 18살에 입에 담고 싶지 않은 사건을 계기로 극심한 불안증, 발작, 호흡곤란, 불면증, 거식폭식 등이 따라붙기 시작했어요. (아마 이거만으로 같은 일을 겪은 사람들은, 무슨 일인줄 알죠, 고생 많았어요 정말.) 치료를 한다고는 했지만 맞는 의사 선생님 찾는 것도 쉬운 일이 아니었고 그 때 당시엔 병원 가는 걸 큰 흠으로 여길 때라 더 치료가 못되었네. 거기에 내가 살아왔던 환경도 증상에 크게 한 몫 했을 거고. (엄마 미안! 하지만 노래하기로 맘 먹은 이상, 알죠.?) 그렇게 이십대가 된 나는 24살~29살까지 소원이 제발 제발 진짜 조금만 행복해지고싶다.였는데, 그게 맘 먹고 행동한다고 해서 되는 건 아니더라구요. 좋은 생각만 하고 싶어도, 열심히 살고 싶어도 마음 자체가 병이 들면 자꾸만 무너지는 거라. . 그렇게 긴 시간 나는 병과 함께 성장했고 이제는 그것이 나의 일부가 되어버린 요즘. 1.우선 행복이란 단어 자체를 내려놓았고 2.나는 낮은 자존감에 묶일 수 밖에 없는 삶을 지나온 걸 인정했고 3.무엇보다 일년간 약을 꾸준히 복용했더니 많은 증상들이 호전됨. (그 전엔 약에 대한 반감에 길게는 삼개월 복용이 다였음!) 18살에 앨범을 계획하며 내 이야기들을 솔직하게 하기로 다짐했었는데, 그 이유는 내가 그렇게 행한 이들을 보고 힘을 얻어서에요. 어릴 적에, 나랑 똑같은 일 겪고도 아님 다른 아픈 일 겪고도 딛고 일어나 멋지게 노래하는 가수들 보면서 버텼거든요. 내가 그랬던 거 처럼, 내가 받은 그 용기를 내가 조금만이라도 전할 수 있다면 그럼 내가 겪었던 사건들도 의미가 생기지 않을까? 하고. 그런 생각이 최악의 상황에도 저를 붙잡았던 것 같고 지금도, 그럴 수 있다면 참 맘이 좋겠다 싶어요. 첫 타래가 생각보다 길어져서 읽기에 괜찮을까 염려되고 미안해요 긴 글 여기까지 왔다면 또 고맙구. 잘하는 게 이야기 뿐이라 조금씩 앨범과 함께 이 이야기 보따리들을 풀어보려해요. 아주 사적인 이야기지만, 사람들의 아픔과 불안은 생각보다 많이 닮은 것 같더라.🙂🙂

A post shared by 장재인 (@jangjane_) on

[Amaran: Perbincangan serangan seksual]

Jang Jae-in kemudiannya berkongsi satu lagi entri panjang mengenai serangan seksual yang dialaminya 11 tahun yang lepas,

Terima kasih, saya mulakan album ini selepas kejadian tersebut. Setahun selepas insiden itu, ketika saya berusia 19 tahun, saya dimaklumkan bahawa pesalah itu sudah pun ditangkap. Individu yang menyerang saya sebelum melarikan diri ialah seorang lelaki sebaya saya.

Tapi apa yang paling menyakitkan ialah mendengar lelaki itu bertindak demikian kerana dia dibuli oleh orang lain. Sepertinya mereka nampak saya berjalan di luar ketika musim sejuk dan berjanji tidak akan mengganggunya lagi sekiranya dia melakukan hal itu kepada saya.

Sebab kenapa sukar untuk saya mempelajari mengenai hal ini ialah kerana saya asyik berfikir, ‘Jikalau lelaki itu juga adalah mangsa, jadi saya menjadi apa? Apa sahaja yang baru saya lalui ini?’ Hal itu yang membuatkan hati saya sakit.

Kini apabila saya sudah meningkat usia, saya mempunyai pandangan yang lebih jelas mengenai hal tersebut tetapi saya muhasabah mengikut situasi am. Saya selalu terfikir alangkah bagusnya sekiranya ada yang memberitahu saya pada ketika itu bahawa ia bukanlah salah saya.

Mungkin ramai lagi mangsa gangguan seksual yang kini hidup dalam keadaan bersalah dan memalukan, seperti saya. Saya menjadi kuat dan bertahan dengan melihat artis lain yang melalui perkara yang sama seperti saya.

Saya berharap agar, saya akan terus menyanyi, dan menjadi sumber kekuatan kepada orang lain yang melalui insiden yang sama seperti saya.

 

View this post on Instagram

 

감사합니다 😃 앨범은 그 사건을 계기로 시작이 됐어요. 그 이후 저는 1년이 지나 19살에 범인을 제대로 잡았다는 연락을 받았었습니다. 저에게 그렇게 하고 간 사람은 음.. 제 또래의 남자분 이었어요. 그런데 당시 가장 힘들었던 부분은 그 아이 역시, 다른 아이들의 괴롭힘으로 인하여 그렇게 됐단 이야기였어요. 한 겨울 길을 지나가는 저를 보고, 저 사람에게 그리 해오면 너를 괴롭히지 않겠다 약속했던가보더라구요. 이 사실이 듣기 힘들었던 이유는, 그렇게 그 아이 역시 피해자라면, 도대체 나는 뭐지? 내가 겪은 건 뭐지? 라는 생각이 가장 가슴 무너지는 일이었어요. 이젠 조금 어른이 되어 그런 것의 분별력이 생겼습니다만, 돌아보고 너비보면 그 때 이 일이 생긴 건 니 잘못이 아니야. 라고 말해주는 이가 있었다면 참 좋지 않았을까 생각이 들어요. 생각보다 많은 성피해자들이, 피해자임에도 불구하고 내가 그러했던 것처럼 수치심과 죄책감을 갖고 살아가고 있을 거에요. 나는 나와 같은 일을 겪은 가수를 보며 힘을 얻고 견뎠어요. 혹시나 혹시나 아직 두 발 발 붙이며 노래하는 제가 같은 일, 비슷한 일을 겪은 누군가 들에게 힘이 됐음 합니다.

A post shared by 장재인 (@jangjane_) on

Menerusi Instagram Story, penyanyi wanita itu meninggalkan mesej yang berbunyi,

Selepas meluahkan mengenainya, saya berasa sangat penat. Gementarnya! Tetapi saya cuba untuk bertenang selepas membaca komen kalian. Saya berterima kasih…!

Bahkan, selepas pendedahan itu, khabarnya rakan Jang Jae-in ketika zaman persekolahan telah menghubunginya dek berasa risau mengenai luahan perasaannya ini. Penyanyi itu menjelaskan bahawa selepas insiden hitam itu, dia telah membuang telefon bimbitnya sekaligus tidak dapat menghubungi rakannya pada ketika itu.

Saya dapat tahu yang anda kecewa dengan saya. Saya harap kalian tak berasa bersalah disebabkan oleh berita saya pada hari ini. Saya nak beritahu yang saya dah semakin membesar selepas semua yang terjadi ini!

Dia kemudiannya berterima kasih kepada rakannya dan menyampaikan rasa sayang terhadap mereka.

Jang Jae-in terus meluahkan rasa tidak percaya selepas ramai yang menyokongnya dek cerita sebegini selalu dipandang secara negatif bahkan mengatakan bahawa dia tidak menyesal mendedahkan kisah pahit ini.

Semoga Jang Jae-in terus mencipta muzik pada masa akan datang dan terus kuat!

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitter dan Instagram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

Leave a Reply