Utama K-Pop Cipta 3 Rekod Baharu, BTS Punyai Sejumlah 28 ‘Guinness World Records’ Kini

Cipta 3 Rekod Baharu, BTS Punyai Sejumlah 28 ‘Guinness World Records’ Kini

bts guinness world records

BTS telah mencipta tiga Rekod Dunia Guinness baharu!

Sepanjang bulan lalu, BTS telah mencipta rekod baharu di platform media sosial Instagram, TikTok dan Twitter. Menjelang Februari 2022, BTS telah mencapai 60.5 juta pengikut di Instagram, yang merupakan pengikut terbesar bagi mana-mana kumpulan muzik di platform itu. Rekod sebelum ini turut dipegang oleh BTS, yang pada mulanya memecahkan rekod pada April 2021 selepas mencapai lebih 40.2 juta pengikut. Kumpulan itu terus memecahkan rekod apabila ahli membuat akaun Instagram individu pada Disember 2021. Dalam masa lebih 5 jam, V memecahkan rekod dunia untuk masa terpantas mencapai kedua-dua 1 juta dan 10 juta pengikut di Instagramnya.

Selain itu, kejayaan mereka diteruskan ke TikTok di mana akaun rasmi BTS mempunyai 47.1 juta pengikut, jumlah yang terus berkembang setiap hari. Kiraan pengikut ini menjadikan mereka kumpulan muzik dengan pengikut paling ramai di TikTok dan juga meletakkan mereka di No. 16 antara keseluruhan akaun paling popular di platform itu.

Tidak mengejutkan, BTS juga merupakan kumpulan muzik paling banyak diikuti di Twitter dengan lebih 44.4 juta pengikut (pada masa penulisan). Rekod itu kali terakhir dibuat oleh One Direction, yang mengumpul lebih 31.7 juta pengikut pada 2017. Selain mempunyai jumlah pengikut yang luar biasa, BTS memegang pelbagai rekod dunia lain yang berkaitan dengan Twitter.

bts guiness world records

BTS kini mempunyai sejumlah 28 gelaran rekod dunia, yang telah dimasukkan ke dalam Dewan Kemasyhuran Rekod Dunia Guinness pada September 2021 atas pencapaian mereka.

Tahniah kepada BTS!

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

SUMBERGuinness World Records
Loading...