Utama K-Pop “Ayah Saya Ada Kanser Paru-Paru..” – Sunmi Kongsi Kisah Sebelum Jadi Ahli...

“Ayah Saya Ada Kanser Paru-Paru..” – Sunmi Kongsi Kisah Sebelum Jadi Ahli WONDER GIRLS

sunmi wonder girls

Sun-mi yang dikenali sebagai ahli WONDER GIRLS, kini aktif sebagai artis solo.

Baru-baru ini Sun-mi telah terlibat dengan temu bual bersama podcast ‘Spotify: Mic Check’. Semasa temu bualnya, dia bercakap tentang keseluruhan sejarah kerjayanya, termasuk masanya dengan WONDER GIRLS, kerjaya solonya dan masanya sebagai pelatih di JYP Entertainment.

Biasanya, ramai pelatih memutuskan untuk meneruskan kerjaya sebagai idola K-Pop semata-mata kerana minat mereka terhadap muzik atau tarian, malangnya perkara itu tidak berlaku untuk Sun-mi. Walaupun dia sudah pasti seorang pemuzik dan penghibur yang mempunyai bakat semula jadi, namun dia memutuskan untuk menjadi pelatih supaya dia dapat membantu keluarganya melalui masa yang amat sukar ketika itu.

Pada awalnya, Sun-mi berkongsi bahawa dia tinggal bersama bapa tunggal dan adik-beradiknya semasa kecil. Apabila dia berumur 12 tahun, bapanya disahkan menghidap kanser paru-paru dan dimasukkan ke hospital. Ayahnya adalah satu-satunya penanggung untuk keluarga, jadi Sun-mi menyedari bahawa dia juga perlu berusaha untuk mendapatkan wang bagi menyara keluarganya. Dia berkongsi di podcast,

Kami tidak mempunyai sesiapa yang boleh bekerja untuk mendapatkan wang. Saya juga mempunyai 2 orang adik lelaki. Sebelum segala-galanya, mereka adalah yang paling berharga dalam hidup saya. Jadi, saya fikir saya perlu melindungi mereka walaupun pada usia muda.

Tambah Sun-mi,

Saya adalah satu-satunya yang boleh bekerja untuk terus hidup. Jadi, saya mula berfikir tentang apa yang boleh saya lakukan untuk membuat wang dengan segera. Orang mencadangkan saya menjadi seorang guru. Namun, ia akan mengambil masa bertahun-tahun untuk menjadi seorang guru, jadi saya terpaksa memikirkan rancangan lain.

sunmi wonder girls

Sun-mi bernasib baik kerana ketika itu JYP Entertainment mengumumkan bahawa mereka sedang mengadakan uji bakat untuk kumpulan gadis mereka yang akan datang. Sun-mi berkata,

Semasa saya berumur 13 tahun, saya menaiki bas ke Seoul sendirian selama hampir 5 jam untuk uji bakat JYP. Nasib baik saya lulus uji bakat. Selepas menjadi pelatih, saya mula menetap di Seoul. Pada masa itu, adik-adik lelaki saya terpaksa menjaga ayah saya yang sakit dan bukannya saya.

Kerja keras Sun-mi membuahkan hasil kerana dia berjaya memulakan kerjayanya sebagai ahli WONDER GIRLS. Malangnya, bapanya meninggal dunia 3 bulan sebelum debutnya, jadi dia tidak sempat melihat anak perempuannya menjadi idola K-Pop. Selepas itu, Sun-mi kekal rapat dengan adik-adiknya sepanjang hayatnya. Dia menceritakan,

Saya sentiasa berterima kasih kepada adik-adik lelaki saya. Mereka membuat saya bergerak ke hadapan, jadi setiap kali saya melalui masa sukar, saya boleh mengatasinya segera. Mereka sentiasa berada di sisi saya dan banyak menyokong saya. Saya sayang mereka. Mereka amat bermakna bagi saya.

sunmi

Bukan senang kan nak berjaya…

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

SUMBERSpotify
Loading...