Disebabkan demam ‘Korea’ ini, semakin ramai rakyat Malaysia yang sudah pandai ingin mencuba pelbagai juadah Korea yang terdapat di restoran di sini. Antara restoran Korea yang menjadi tumpuan ramai ialah DubuYo, Myeondong Topokki, Oiso, KoHyang dan banyak lagi.
Asyik makan kat restoran sahaja, mesti penat nak drive dan keluar belanja banyak kan? Apa kata anda semua masak sahaja di rumah. Nah, kami kongsi resepi Nasi Goreng Kimchi yang dimasak menggunakan ‘all in one cooker’. Rasanya sama sahaja seperti yang dihidangkan di restoran Korea!
Bahan-bahan:
- 4 sudu besar minyak masak
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 1/2 cawan beras
- 1 cawan kimchi
- 1 sudu besar kicap
- 1/2 sudu besar minyak bijan
- 2 sudu besar gochujang (pes cili Korea)
- 1/2 cawan air
- 1 bahagian dada ayam
- 1 cawan daun bawang
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng hirisan bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.
2. Selepas itu, masukkan bahan-bahan lain dan tumis sehingga masak.
3. Selepas semua bahan telah digaulkan sekali, masukkan dada ayam dan setkan tetapan kepada ‘risotto/rice’.
4. Akhir sekali, hias nasi gireng kimchi anda dengan hirisan daun bawang.
5. Siap dan hidang!
Sekarang ini kalau dah, boleh terus buat sahaja di rumah. Satu keluarga boleh makan sepuas-puasnya!
Nah video penuh, kalau anda nak lebih faham tentang proses menyiapkan Nasi Goreng Kimchi ini.