Utama Drama Korea Dapat Kecaman Dari Penonton, Ini Antara 5 K-Drama Cetus Kontroversi Semasa Tayangan

Dapat Kecaman Dari Penonton, Ini Antara 5 K-Drama Cetus Kontroversi Semasa Tayangan

kdrama kontroversi

Beberapa K-Drama pastinya tidak akan terlepas daripada kecaman penonton.

Kali ini KimchiDaily nak kongsikan 5 K-Drama yang pernah dikecam kerana konteksnya yang tidak berasas dan ada juga disebabkan pelakon yang terlibat dengan skandal memalukan.

Joseon Exorcist

Selepas menyiarkan dua episod dan menamatkan 80% penggambarannya, “Joseon Exorcist” telah membatalkan tayangan sepenuhnya kerana ada memasukkan fakta salah tentang sejarah Korea. Ia menunjukkan prop gaya Cina dan penonton melihatnya sebagai salah mentafsir masa lalu di Korea. Ia juga dilaporkan ada beberapa bahagian drama sejarah fantasi itu dicipta tanpa sebarang asas sejarah.

Susulan isu ini, SBS mengeluarkan kenyataan permohonan maaf dan mengumumkan bahawa penyiaran siri itu akan ditangguhkan. Walau bagaimanapun, ini masih tidak sesuai dengan penonton Korea dan menurut sumber, seramai 156,000 orang didakwa menandatangani petisyen untuk membatalkan drama itu. Pada 6 Mac 2021, “Joseon Exorcist” akhirnya menamatkan tayangannya.

Snowdrop

Sebelum penyiaran drama “Snowdrop”, sinopsisnya telah bocor dan ini telah menimbulkan kemarahan di Korea Selatan. Dikatakan bahawa plot itu mengganggu sejarah Korea selepas meletakkan seorang ketua lelaki yang merupakan seorang pengintip serta seorang lagi watak lelaki dari Agensi Perancangan Keselamatan Negara (NSP). Korea Selatan memperjuangkan demokrasinya pada tahun 1987, dan NSP ialah sebahagian daripada rejim autoritarian pada masa itu.

Memandangkan ini adalah topik sensitif di negara ini, lebih 100,000 rakyat memfailkan petisyen untuk membatalkan tayangan “Snowdrop”. Bagaimanapun, tayangan drama itu tetap diteruskan seperti biasa.

River Where The Moon Rises

Pada Oktober 2021, Kim So-hyun dan Ji-soo telah disahkan menerajui drama sageuk “River Where The Moon Rises”. Lima bulan selepas itu, Ji-soo dikecam selepas dia dituduh membuli bekas rakan sekolahnya dan didakwa membawa pistol BB dan melepaskannya ke arah pelajar untuk berseronok. Selain itu, dia juga didakwa telah melemparkan makanan ke arah pelajar-pelajar berkenaan.

Pelakon itu meminta maaf menerusi akaun Instagramnya dan tidak lama kemudian dia berundur daripada drama itu. Dia digantikan oleh Na In-woo dan dilaporkan bahawa mereka terpaksa merakam semula sekali lagi selepas menamatkan 90% penggambarannya. Ini menyebabkan syarikat penerbitan drama itu memfailkan saman ganti rugi terhadap agensi Ji-soo. “River Where The Moon Rises” meneruskan tayangannya dengan watak utama lelaki yang berbeza.

Hometown 

Drama ini bergenre thriller dan berlatarkan pada tahun 1999. Ia mengisahkan tentang Choi Hyung-in (Yoo Jae-myung), seorang detektif yang bertanggungjawab dalam pembunuhan bersiri serta Jo Jung-hyun (Han Ye-ri), seorang wanita mencari anak saudaranya yang hilang. Namun kedua-dua mereka tidak lama kemudian terlibat dengan pengganas.

Seminggu selepas ia disiarkan, “Hometown” telah membuat nama penulisnya Cho Hyun-hoon, daripada kredit rasminya. Rupa-rupanya, dia telah menggunakan nama pena Joo-jin dan dia sebenarnya adalah pengarah yang mengganggu secara seksual seorang pengarah wanita pada tahun 2013. Cho Hyun-hoon mengakui perkara ini pada tahun 2018 dan dia meminta maaf atas kelakuan buruknya. Disebabkan oleh skandal ini memberi impak negatif kepada penonton, “Hometown” menerima rating yang kurang baik iaitu serendah 1.1%.

Racket Boys

Drama “Racket Boys” telah menarik kemarahan rakyat Indonesia selepas tayangan episod ke-5. Terdapat adegan di mana Han Se-yoon (Lee Jae-in) bertanding dalam perlawanan badminton di Jakarta, dan Jurulatih Fang (Ahn Nae-sang) dari pasukan kebangsaan Korea mengadu tentang tempat dan kemudahan acara itu. Dia mencarut kepada penganjur Indonesia dan mengatakan bahawa mereka sengaja melakukannya. Selain itu, Han Se-yoon menerima ‘Boo’ daripada penonton Indonesia selepas memenangi permainan itu.

Dengan ini, akaun Instagram SBS dipenuhi dengan aduan beramai-ramai daripada netizen Indonesia di mana mereka menuntut permohonan maaf daripada pasukan drama itu. Mereka menyatakan bahawa episod itu memberi imej negatif kepada negara mereka lebih-lebih lagi badminton dianggap sebagai sukan kebanggaan mereka. SBS mengeluarkan kenyataan permohonan maaf dan menyebut bahawa mereka tidak berniat untuk memperkecilkan mana-mana negara atau pemain. Episod “Racket Boys” yang berikut telah diterima dengan baik oleh penonton mereka dan drama itu terus mendapat rating baik di seluruh negara.

Korang pernah tonton drama yang mana?

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ FacebookTwitterInstagram dan Telegram KimchiDaily untuk mendapatkan berita Korea paling latest yang sensasi.

SUMBERYouTube
Loading...